Foto

Vlad Moldoveanu: "Sunt sigur ca veti vedea un alt Vlad Moldoveanu in sezonul viitor!"

Cine ar crede ca internationalul roman Vlad Moldoveanu combina in bucatarie rozmarinul, ghimbirul si busuiocul pentru o mancare delicioasa la fel de bine precum isi gaseste in teren coechipierii?!  Cine s-ar gandi ca uriasul de 2,06 din garnitura lui Benetton Treviso isi ajuta iubita la preparea mancarurilor? "Eu fac tot ce este mai simplu, Krysta gateste ce este mai complicat", afirma cu zambetul pe buze si plin de modestie, pivotul plecat acum multi ani de pe meleagurile romanesti.  Aflat intre doua antrenamente si surprins in fata unei oale pline cu spaghetti clocotind, liderul nationalei de seniori a acordat un amplu interviu in exclusivitate site-ului Federatiei Romane de Baschet in care a vorbit despre experienta traita in Italia. O retrospectiva savuroasa, cu iz de performanta si cu multa modestie. A se consuma cat mai degraba!


Felicitari Vlad! Ai incheiat un prim sezon in Italia. Cum a fost experienta din Peninsula traita alaturi de Benetton Treviso?

Multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase! A fost o experienta foarte buna. Ne-am dorit foarte tare sa incheiem sezonul cu o victorie la Cremona, mai ales ca  a fost ultimul meci al echipei din Treviso sub denumirea de "Benetton", insa din pacate am pierdut la limita 84-82. Este pacat ca s-a incheiat aceasta era!  In ultimii 31 de ani,  Benetton a fost una dintre  cele mai puternice echipe din Europa. Am ajuns aici in ultimul lor an si mi-a facut o placere enorma sa evoluez pentru ei. Este un oras superb, care traieste pentru sport. Locuitorii iubesc baschetul, voleiul si rugby-ul. Cele  trei sectii inseamna foarte mult pentru oras, dar din pacate doar rugby-ul va continua sub denumirea de  Benetton. Celalalte doua sectii sunt putin in deriva la momentul de fata.
Pe plan personal, cred ca  am avut un sezon ok. Am invatat foarte multe lucruri despre baschetul european, despre stilul de joc,  despre cum se gestioneaza diferite situatii si cred ca toate aceste ma vor face un jucator mai bun in viitor. Ma bucur enorm ca am avut sansa de a evolua la o echipa de un asemenea calibru, intr-un campionat puternic chiar in primul an de profesionism.

Din pacate ati ratat play-off-ul. S-a resimtit cumva la echipa ratarea acestui obiectiv?
Noi nu am plecat cu un obiectiv clar anul acesta, deoarece se stia situatia echipei. Benetton a schimbat cinci jucatori in iarna, a fost un an foarte greu. Chiar cand jucatorii isi intrau in ritm, noi am fost nevoiti sa schimbam toata echipa si asta ne-a afectat omogenitatea. Din pacate, ne-am dat drumul la joc din nou, in a doua parte, cand era prea tarziu. Echipa a fost motivata si ne-am dorit sa terminam sezonul cu capul sus. Bineinteles,  toata lumea isi dorea sa intre in play-off, dar obiectivul nostru a fost sa jucam un baschet de calitate si sa dam 110% tot timpul pe teren. A fost o dezamagire pentru ca  simteam ca se poate mai mult...

Cum te-ai inteles cu temperamentalul Sasha Djordjevic, avand in vedere ca ai lucrat foarte multi ani cu antrenori americani, intr-un regim diferit peste Ocean?
A fost o perioada de adaptare peste care cred ca am trecut. Din nefericire, cred ca mi-am dat seama de anumite lucruri foarte tarziu in acest sezon. Sunt sigur ca veti vedea un alt Vlad Moldoveanu in sezonul viitor. Pot spune, colocvial, daca imi permiteti, ca m-am prins de cum merge treaba in baschetul profesionist, dar recunosc ca acest lucru nu s-a intamplat decat acum doua-trei saptamani. Si de aceea a fost si inconstanta in jocul meu. Cred ca am trecut peste acel hop si am invatat foarte multe in aceasta perioada.

Care ar fi secretul?
Mi-am dat seama de rolul meu in echipa. Si cand sa fiu mai agresiv, cand este randul altora, pentru ca sunt "in mana". In colegiu eram tot timpul in centrul atentiei, deoarece se stie ca americanii formeaza echipa in jurul unui om.  In Europa este diferit, toata lumea ajuta cate putin pentru ca o echipa sa castige, dar am invatat ca niciodata nu trebuie sa iti pierzi din agresivitate.

Ce altceva crezi ca ai aprofundat sau mai bine zis dezvoltat in acest sezon?
In primul rand am acumulat experienta si cred ca acesta este cel mai important lucru. In timpul sezonului este foarte greu sa lucrezi la ceva anume. De obicei atunci se lucreaza pentru echipa, poti face aruncari in plus, dar nu poti dezvolta ceva anume in mod substantial. In afara sezonului, se dezvolta forta, tehnica, diversele procedee se imbunatatesc.

Ai vreun meci din acest sezon pe care il pastrezi in mod deosebit in suflet?
Cu Venetia. Am evoluat in sala noastra, dar s-a considerat in deplasare deoarece ambele echipe joaca la "Palaverde". A fost o atmosfera senzationala si ma bucur enorm ca am reusit sa castigam acel meci. Orasul Treviso si fanii nostri meritatu aceasta victorie.

Imagini cu atmosfera superba de la meciul dintre Venetia si Benetton Treviso




Ai reamintit de fani. Cum te-au primit?
Toata lumea m-a primit foarte bine. Publicul este foarte aproape de echipa, ne incurajeaza pe tot parcursul meciului si a fost un sentiment foarte ciudat saptamna trecuta, cand, l-a sfarsitul meciului cu Armani Milano, toata sala era in picioare si striga "Grazie ragazzi" (n.a. multumim, baieti!). Mi s-a facut pielea de gaina! A fost un gest superb al unui public care intr-adevar stie baschet.

Cum te-ai inteles cu colegii?

Tot sezonul am fost o echipa legata si am avut norocul de a juca cu niste baieti extraordinari.  Sincer, cu toti m-am inteles foarte bine. Avem un grup unit, in special de la venirea jucatorilor in iarna.

Cum ti s-a parut Italia ca tara?

Mi-a placut foarte mult aici, m-am acomodat foarte repede. Mancarea este extraordinara si nu exista zi in care sa nu vezi ceva arhitectural spectaculos. As vrea sa continui in Italia sau in Spania,  dar vom vedea ce se intampla in viitorul apropiat.

Cum arata o zi din viata ta la Treviso?

Simplu. Mic-dejun, antrenament, masa de pranz, somn, antrenament, masa de seara. Un film sau un joc video. Foarte simplu si foarte plictisitor.

Campionatul din Romania ai timp sa il urmaresti?
Am urmarit primele meciuri din play-off, dar dupa aceea am inceput sa jucam de doua ori pe saptamana si am avut mult mai putin timp sa verific ce se intampla. Stiu asa, in mare, ca Timisoara si Ploiesti au condus cu 2-0  si ca s-au calificat in finala.

Ce planuri ai pentru sezonul viitor?
Nu stiu inca nimic despre anul viitor. Deocamdata voi face o pauza de doua-trei saptamani, iar dupa aceea voi relua pregatirile individuale pana la reunirea lotului national.

Exista posibilitatea ca echipa din Treviso sa se desfiinteze sau ceva de genul acesta?
Cu siguranta este o posibilitate, dar inca nu se stie nimic sigur. Este sfarsitul unei ere aici in Treviso. Sfarsitul unei ere superbe care a durat 31 de ani. Jucatori si antrenori enormi au trecut pe aici si ma bucur ca am avut ocazia de a imbraca tricoul alb-verde. Chiar daca va exista o echipa aici, va incepe de la 0. Singurul avantaj pe care il va avea este acela al publicului si faptul ca va juca in prima liga. Sa speram ca baschetul in Treviso va exista si in anii urmatori!

Legat de echipa nationala, ne asteapta o campanie dificila cu Georgia, Olana, Bosnia, Letonia...

Cred ca Georgia este favorita la calificare de pe locul intai,dar nu este departe de restul. Va fi o bataie crancena intre toate echipele. Fiecare are sanse la calificare. Este o grupa foarte echilibrata.

Daca ai trage o concluzie dupa sezonul acesta petrecut in Italia, cum te-ai autoevalua?
Nu stiu daca pot raspunde la aceasta intrebare. Trebuie luate in considerare mai multe aspecte. De aceasta exista scouteri pentru ca o evaluare corecta se face pe tot parcursul unui an si fiecare meci conteaza.

Planuri de vacanta ai?

In "Luna de miere" vom pleca in Bahamas. Restul nu prea stiu.  Ma voi  antrena la Get Skills Basketball Academy in Michigan alaturi de alti baschetbalisti americani care au evoluat  in campionatul Italiei. Voi ajunge si in Romania doua saptamani si cam atat. Oricand se poate ivi ceva...


Multumim pentru interviu si iti dorim vacanta placuta!

Carte de vizita:

Nume: Vlad Moldoveanu
Data nasterii: 11.02.1988
Zodia: Varsator
Talie: 2.06 m
Post pe care evolueaza: extrema / extrema de forta
Echipe la care a evoluat: CSS4 Bucuresti, George Mason, American University, Benetton Treviso
Numarul tricoului de la echipa nationala: 9

Parteneri